Gitaar.net

 
Wachtwoord kwijt?    Nog geen lid?
Forum: Mededelingen
mededelingGitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 14/07/2011 21:31

Artikel VPRO gids, 16-22 juli 2011 (vooral de laatste sectie is interessant voor wat gitaar.net betreft en de laatste zin van het artikel geeft hoop knipoog) Ik heb het verhaal overgetypt vanuit de gids. Excuses voor eventuele typfouten.

Verlegen helden

In de documentaire It Might Get Loud worden drie gitaarvirtuozen van verschillende generaties geportretteerd: Jimmy Page, The Edge en Jack White. Conclusie: rockgitaristen zijn nerds.

Door Rick de Gier

Slash geeft de kersverse bruidegom vast een hand, zijn tijd is bijna gekomen. Sloft in z'n leren pak de kerk uit, steekt nog een laatste Marlboro op. Verruilt zijn goochelaarsheod in een flits voor een Les Paul - nergens op aangesloten, maar dat doet er vandaag niet toe. De bridge van November Rain is bijna afgelopen, de afgesproken plek, vijftig meter voor het pittoreske kerkje, bijna bereid. Gitzwarte lokken kroeshaar dansen voor zijn gezicht en even lijkt de muzikant te verdwijnen in een waas van opstuivend prairiezand. Nu Slash, dit is jouw moment, kiss the sky!

Rockgitaristen: coolere figuren zul je niet tegenkomen. Althans, dat zouden ze je graag doen geloven. De documentaire It Might Get Loud stelt dat beeld aardig bij. In de film van Davis Guggenheim (An Inconvenient Truth) vindt een ontmoeting plaats tussen boegbeelden van drie generaties gitaarhelden: Jimmy Page (1944) van Led Zeppelin, The Edge (1961) van U2 en Jack White (1975) van The White Stripes. Naast de nodige muziekpret leidt dat vooral tot een ontmaskering: rockgitaristen blijken van dichtbij heel gewone, een beetje suffe jongens. Zeker niet de populairste jongetjes van de klas - in de woorden van White: 'Jongens als wij werden vroeger op school vaak gepest, nu grijpen we onze kans om terug te slaan.'

Compensatiedrang, dat zou een hoop verklaren. Wat te denken van Prince, de hoobegaafde dwerg die een gitaar liet maken in de vorm van zijn handtekening en die bespeelt alsof hij ermee in een pornofilm figureert. Of Angus Young van AC/DC, eveneens opvallend klein van stuk, die als vijftigplusser getooid in een schooluniform halsbrekende capriolen blijft uithalen. Het begon al met godfather Jimi Hendrix, naar verluidt de verlegenheid zelve, maar op het podium een bezeten acrobaat en pyromaan.

Lick my love pump

De ultieme rockgitarist heet Nigel Tufnel - een creatie van Christopher Guest in de hilarische napdocumentaire This is Spinal Tap. Tufnel is een voormalige folkgitarist die zijn gebrek aan humor en sociale vaardigheden compenseert met onsmakelijk strakke pakjes, enge gezichtsuitdrukkingen, pretentieuze composities met titels als 'Lick My Love Pump', een balzaal vol gitaren, waarvan sommigen nooit bespeeld, en een versterker waarvan alle knopjes tot elf gaan, voor wanneer je net dat beetje extra nodig hebt.

In It Might Get Loud memoreert The Edge de eerste keer dat hij This is Spinal Tap zag. Het huilen stond hem nader dan het lachen, zo dicht benaderde de satire de werkelijkheid. Hij besloot het poseren aan de frontman van de band over te laten en zich niet te generen voor zijn ware aard: een introverte gadgetfreak die het liefst de ganse dag in de studio aan knopjes zit te draaien.

Als de muzikanten in It Might Get Loud representatief zijn voor hun soort, dan schuilt in elke rockgitarist een dergelijk - al dan niet verpakte - nerd. Jack White mag op het podium de punk uithangen, thuis knutselt hij het liefst met een plank, een stuk ijzerdraad en een colaflesje een of ander oerinstrument in elkaar. De opvallende pakjes en vormgeving en breed uitgemeten mythes rond The White Stripes zijn puur verzonnen om zijn niet erg hippe muzikale voorkeuren te verbloemen, bekent White, die eigenlijk niets moet hebben van toeters en bellen.

En dan Jimmy Page, misschien nog wel de braafste van het stel. In oude televisieopnames zien we de rocklegende als snoezige puber in een skifflegroepje spelen en aan de presentator meedelen dat hij na de middelbare school wetenschapper wil worden. In zekere zin is dat ook gebeurd, concludeer je als je de bescheiden opa die Page nu is enthousiast hoort uitweiden over dubbele halsgitaren, distortionpedalen en de voortreffelijke galm van een bepaalde ruimte.

Een pure ode aan de elektrische gitaar moest It Might Get Loud worden. Maker Guggenheim wilde geen geouwehoer over seks en drugs, maar alleen een glimp opvangen van het creatieve proces, van de passie voor het instrument. Sappige verhalen hoeft de kijker inderdaad niet te verwachten: de ontmoeting tussen de meesters is een ontwapenend duffe bedoeling. Beheerst keuvelen ze wat over hun instrumenten en voor de regisseur willen ze ook best een robbertje spelen, maar tot een enerverende Jam komt het niet.

Gitaarforums

Veel boeiender zijn de aparte portretten van de muzikanten, waarin ze zonder hete adem in de nek kunnen opgaan in hun enthousiasme. The Edge omringd door zijn pedalen, Jack White op een ongestemde, halfvergane gitaar, Jimmy Page glunderend bij zijn allereerste singletjes - slaapverwekkend misschien voor de alledaagse muziekconsument, maar de freaks wrijven zich in de handen.

Rest de vraag of Guggenheim voor zijn ode de juiste vertegenwoordigers heeft geselecteerd. Over zoiets als 'de beste gitarist' valt immers eindeloos te twisten. En dat doe je natuurlijk online, op de gitaarforums.

Adam Cooper, beheerder van de Amerikaanse site GuitarGeek.com heeft de flim uiteraard gezien en reageert enthousiast op onze vraag: 'Drie uitstekende keuzes. Gitaar spelen draait puur om emotie en deze drie weten hun gevoelens perfect uit te drukken in hun spel. Ze hebben ieder een stijl ontwikkeld die meteen herkenbaar is; dat kun je van de meeste gitaristen niet zeggen. Er zijn vast muzikanten die technisch veel beter zijn, maar hoeveel van hun riffs blijf je de rest van je leven fluiten?'
Zoals de naam van zijn site al aangeeft, heeft Cooper allang ontdekt dat de serieuze gitarist een hoog nerdgehalte heeft: 'De meeste gitaristen die ik ken hebben een heel specifieke mening over hun sound, waardoor ze al gauw obsessieve neigingen gaan vertonen, zeker op het gebied van versterkers en elektronica.'

In dienst

Op het forum Gitaar.net wordt de suggestie minder gewaardeerd: 'Dan is elke persoon die zijn job goed wil doen een nerd,' reageert Sebastiaan, met toevoeging van een plaatje van een coole, gitaarspelende cowboy. 'Dit is niet echt het beeld dat ik heb van een nerd.' En Tom: 'Natuurlijk ben je geïnteresseerd in je gitaar, anders zou je niet spelen. Zijn mensen die lekker aan hun oude Kever sleutelen op zondag ook nerds?

Vindent maakt graag onderscheid: enerzijds zijn er virtuozen als Jimmy Page, Stevie Ray Vaughan en Slash, die rake solo's en goede arrangementen spelen en anderzijds heb je types als Steve Vai en Joe Satriani. 'Bij hen lijkt de techniek soms een belangrijker doel te zijn dan de muziek. Daarbij komt de omschrijving "nerdy" dichter in de buurt.'

Te veel geneuzel wordt überhaupt niet gewaardeerd door de forumleden. Vincent: 'Een topgitarist is iemand die niet uit het oog verliest waar het om draait in een band: dat er sámen gespeeld wordt en dat iedereen dus in dienst speelt van de band als geheel en het gevoel dat het liedje moet neerzetten. Laten zien wat voor technische capriolen je in huis hebt zou nooit een doel op zich moeten zijn.'

Tot slot de onvermijdelijke vraag: wie is de beste gitarist aller tijden? Het vaakst wordt Jimi Hendrix genoemd, om zijn vernieuwende kwaliteiten, met in zijn kielzog Jimmy Page en Pete Townshend van The Who.

En de meest overschatte? Carlos Santana, Brian May en Angus Young komen voorbij, maar de meeste respondenten weigeren namen te noemen. 'Overschatte gitaristen bestaan niet, alles is aan smaak gebonden.' Keurige jonges zijn het toch, die gitaristen.'
Het uur van de wolf: Jimmy Page, The Edge en Jack White - It Might Get Loud
Vrijdag 22 juli, Nederland 3, 23.30 - 1.10 uur.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Outrage
Datum: 14/07/2011 21:48

Het had natuurlijk veel gedaan als ze Maurice himself hadden uitgehoord over het wel en wee van gitaristen. Misschien was uit dit neergepende woord dan een nieuwe tien-geboden ontstaan... En in dat geval - dat schromelijk over het hoofd is gezien door de journalist(en) - had het aanschijn van de wereld er in de komende 2000 jaar er heel anders uitgezien. Gemiste kans! Maar anders was het geen televisie, natuurlijk!Bij zijn geboorte zou er voor de kust bij P. een zeemonster zijn opgedoken dat begon te zingen. Daarnaast zou er een dubbele regenboog boven de stad zijn verschenen en gingen in heel het land de bloemen midden in de winter bloeien. Naar aanleiding van zijn geboorte zou ook een nieuwe ster aan de hemel zijn verschenen.
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Lorenzo
Datum: 14/07/2011 22:45

Toch mooi reklame voor dit prachtig forum, proficiat Maurice en een paar leden hier zijn nu weer een stukje beroemder geworden (ik hoop nu geen dikke nekken te zien hier LOL )

Hier past een Wijntje bij

[www.theaterofrock.be]
[www.facebook.com]
 mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Gnoom
Datum: 14/07/2011 23:41

Mooi stukje jaaanbiddendEen heuse kabouter.
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Anonieme bezoeker
Datum: 15/07/2011 00:17

yes, i'm famous. alhoewel bij de desbetreffende uitspraak van mij nu 'anonieme bezoeker' staat. huilend
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Da Vinci
Datum: 15/07/2011 08:55

*vind ik leuk*Hier had uw advertentie kunnen staan.
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Anonieme bezoeker
Datum: 15/07/2011 12:02

grinnikend journalistiek...
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: (s)Tom
Datum: 15/07/2011 16:00

Quote:
Sebastiaan

yes, i'm famous. alhoewel bij de desbetreffende uitspraak van mij nu 'anonieme bezoeker' staat. huilend
I'm more famous!! biertje
Quote:
Angus Young


I'm sick to death of people saying we've made 11 albums that sounds exactly the same, Infact, we've made 12 albums that sound exactly the same.
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: (s)Tom
Datum: 15/07/2011 16:09

Quote:
"VPRO gids"


Gitaarforums

Op het forum Gitaar.net wordt de suggestie minder gewaardeerd: 'Dan is elke persoon die zijn job goed wil doen een nerd,' reageert Sebastiaan, met toevoeging van een plaatje van een coole, gitaarspelende cowboy.'

Was dat niet SRV?
Quote:
Angus Young


I'm sick to death of people saying we've made 11 albums that sounds exactly the same, Infact, we've made 12 albums that sound exactly the same.
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Anonieme bezoeker
Datum: 15/07/2011 16:16

yep.
Selmer top + Mesa cab bij Woods on Fire mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Vincent van Haperen
Datum: 15/07/2011 16:18

Toch wel leuk, dit, en wie weet helpt het het forum ook.

Ik ga trouwens ook de film zeker nog 's bekijken.

Ongenode Gaste
Woods on Fire
mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Blackmorse
Datum: 15/07/2011 23:28

Mijn naam staat er niet in. Ik zeg die gids op.
My gear (excl gitaren) mededelingRe: Gitaar.net in VPRO gids
Gepost door: Felix
Datum: 19/07/2011 12:41

Leuk geschreven hoor! Wij hier op het gitaar.net forum zijn inderdaad keurige jongens.
top

Bericht
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen