Gitaar.net

 
Wachtwoord kwijt?    Nog geen lid?
Forum: Vragen en opmerkingen
berichtOverzicht nieuwe features gitaar.net
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 11:04

In deze discussie zal beschreven en verzameld worden welke nieuwe features er beschikbaar zijn op gitaar.net. Als je een feature vindt die nog niet beschreven is, dan mag je ook een bericht plaatsen met deze feature. Ik heb tijdens het bouwen geen overzicht bijgehouden, dus ik heb zelf ook nog geen volledig overzicht knipoog


Gebruik deze discussie a.u.b. niet voor het leveren van commentaar, bugs, irritaties, huldebetuigingen en lofzangen. Gebruik daarvoor Deze discussie

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtKorte URL naar de profielpagina: loginnaam.gitaar.net
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 12:18

Het is mogelijk om je profielpagina via een korte URL te openen in de browser, namelijk <loginnaam>.gitaar.net. Als je je gitaar.net profiel zou willen verspreiden, dan zou je dat met deze URL dus handig kunnen doen. Een paar voorbeelden:

http//mauricem.gitaar.net
[esther.gitaar.net]
[grrroove.gitaar.net]

Wil je dat niet gitaar.net leden de profielpagina ook kunnen zien, dan moet je dat wel even instellen. Als standaard heb ik uit privacy overwegingen ingesteld dat alleen ingelogde leden je pagina kunnen zien. Ga hiervoor naar je profiel (zit onder je naam in het menu) en klik op "instellingen". Zet dan het vinkje uit bij "Mijn profiel alleen tonen aan ingelogde Gitaar.net leden".

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtPeilingen (polls) toevoegen aan je discussie
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 12:20

Degene die een nieuwe discussie start, heeft de mogelijkheid om een peiling toe te voegen aan de discussie door te klikken op de knop "Peiling toevoegen" in de editor. Het is ook mogelijk om achteraf nog een peiling toe te voegen door het eerste bericht van de discussie te bewerken.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtNIeuwe opties voor moderators
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 12:25

Moderators hebben de mogelijkheid om discussies permanent (sticky) te maken, waardoor deze altijd aan de start van het forum te zien zijn. Deze discussie is een voorbeeld van een dergelijke discussie. Ook kunnen er mededelingen worden aangemaakt. Deze zijn aan het begin van elk forum zichtbaar. Als er belangrijke mededelingen zijn, dan kunnen die dus op die manier worden aangemaakt.

Het is nu mogelijk om discussies in tweeën te splitsen en twee discussies samen te voegen. Hiermee kan dus een zijdelingse discussie apart worden gezet om off-topic discussies tegen te gaan.

Wanneer een bericht wordt verplaatst naar een ander forum (omdat het daar beter op zijn plaats is), dan kan de moderator ervoor kiezen om een notificatie achter te laten. Het bericht is dan nog zichtbaar in het oude forum, maar wel duidelijk gemarkeerd als verplaatst. Bij het openen van het verplaatste bericht zal de gebruiker naar de nieuwe lokatie worden doorgestuurd.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtPosten van berichten
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 12:33

In het posten van berichten is veel veranderd. Hier een klein overzicht:

* Er kan gebruik worden gemaakt van bbcode. Dit is een simpele opmaaktaal waarmee dingen als links, kleuren en vette letters toegevoegd kunnen worden aan het bericht. Om het schrijven van bbcode makkelijk te maken, is er nu een toolbar beschikbaar waarmee de codes kunnen worden toegevoegd. Als je even boven een knop blijft hangen, dan zul je zien waarvoor die dient. Voor de meeste knoppen geldt dat je eerst een stukje tekst kunt selecteren en vervolgens op de gewenste knop kunt klikken. Zo kun je dus bijvoorbeeld een stukje tekst vetgedrukt maken of een website link toekennen aan een woordje.

* Het toevoegen van bijlagen is gestroomlijnd. Er kunnen meerdere bijlagen worden toegevoegd en er wordt duidelijk aangegeven wat de randvoorwaarden zijn voor het uploaden van bijlagen.

* Een bijlage met een plaatje (gif, jpg, png) kan direct in het bericht worden geplaatst, waarbij het plaatje ook daar zichtbaar wordt gemaakt. Dit kun je doen door na het uploaden voor de bijlage de knop "Plaats in bericht" aan te klikken. Er zal dan een speciale code worden ingevoegd op de plaats van de cursor. Andere bijlagen kunnen ook in het bericht worden geplaatst, maar deze zullen alleen als linkje verschijnen.

* Wanneer je een bericht na het posten nog een keer bewerkt, dan is het nu ook mogelijk om de bijlagen nog aan te passen.

* Je kunt ervoor kiezen om een handtekening toe te voegen aan het bericht. Deze handtekening kun je bewerken wanneer je naar je profiel pagina gaat.

* Een spellingcontrole is toegevoegd. Deze kan gebruikt worden voor het opvangen van simpele spelfouten.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
droom berichtRe: Overzicht nieuwe features gitaar.net
Gepost door: Joris
Datum: 12/01/2007 12:42

Quote:
* Een bijlage met een plaatje (gif, jpg, png) kan direct in het bericht worden geplaatst, waarbij het plaatje ook daar zichtbaar wordt gemaakt. Dit kun je doen door na het uploaden voor de attachment de knop "Plaats in bericht" aan te klikken. Er zal dan een speciale code worden ingevoegd op de plaats van de cursor. Andere bijlagen kunnen ook in het bericht worden geplaatst, maar deze zullen alleen als linkje verschijnen

dat niet alleen, maar bij (grote) afbeeldingen worden deze automatisch verkleind en door er op te klikken kun je het originele formaat te zien krijgen

* in de discussielijst kun je op het knopje "X Nieuw" klikken om meteen naar de eerste nieuwe reactie te springen

*topics worden opgedeeld in verschillende pagina's, maar met 1 druk op de knop als 1 lange discussie te zien
berichtBeter en makkelijker beheer van nieuwe berichten
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 12:44

Bijhouden welke berichten je al hebt gelezen wordt niet langer via cookies in de browser gedaan, maar via de database. Dit betekent dat de "nieuw" vlaggetjes aan berichten niet langer browser afhankelijk zijn, maar gebruikersafhankelijk. Wanneer je nu op lokatie A een bericht hebt gelezen, dan zal deze op lokatie B niet langer als "nieuw" worden weergegeven.

Ook is nu op alle toepasselijke pagina's te zien of er nieuwe berichten zijn. Zo kun je nu op de lijst met forums al zien of er nieuwe berichten zijn in een bepaald forum. Ook als je de discussie aan het lezen bent, zal er nu een "nieuw" vlaggetje bij de ongelezen berichten verschijnen.

Als je een forum binnengaat en je ziet ergens "nieuw" achter een discussie staan, dan kun je op dat woordje "nieuw" klikken om direct naar het eerste ongelezen bericht te springen. Je zult dus nooit meer hoeven zoeken naar wat je al hebt gelezen en wat niet.

Wanneer je discussies aan het volgen bent (door "Discussie volgen" te kiezen of bij het posten te kiezen voor "Stuur reacties op deze discussie door via e-mail"knipoog, dan zullen al deze discussies bij elkaar verzameld worden op de pagina "Gevolgde discussies" (te vinden onder het menu communicatie). Ook daar kun je in een oogopslag zien welke gevolgde discussies nieuwe berichten hebben en ook daar kun je op "nieuw" klikken.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtPrivéberichten
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 15:10

Het is mogelijk om andere gitaar.net leden privéberichten te sturen. Vanuit de forum kun je kiezen voor "Privé reageren" bij een bericht om buiten het forum een reactie te sturen naar de schrijver van het bericht. Ook kun je naar het profiel van een gebruiker en daar klikken op "Een privébericht sturen".

Vanuit het profiel van een gebruiker kun je ook kiezen voor de optie "Toevoegen aan mijn lijst met vrienden". De gebruiker komt dan in je vrienden-lijst terecht. Als je naar het menu item "Privéberichten" onder "Communicatie" gaat, dan kun je daar klikken op vrienden. Vanuit het scherm dat je dan krijgt, kun je eenvoudig kiezen aan welke vrienden je een bericht zou willen sturen. Het is ook mogelijk om daar meerdere vrienden tegelijkertijd een bericht te sturen.

Wanneer er een bericht wordt verstuurd, dan wordt de gebruiker door middel van een email gewaarschuwd dat er een nieuw bericht binnen is. Binnenkort zal het mogelijk zijn om in te stellen of je als gebruiker een dergelijk mailtje wenst te ontvangen of niet.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtAanpassen van je look op het forum
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 15:16

Door middel van het naamkaartje in je profiel, kun je aanpassen hoe je naam op het forum zichtbaar moet worden gemaakt. Je kunt een kleur, lettertype en stijl uitkiezen. Voor gebruikers die dit teveel carnaval vinden, is het mogelijk om deze optie uit te zetten onder "instellingen" in het profiel.

Iedere gebruiker mag vijf afbeeldingen uploaden naar het profiel. Eén van de afbeeldingen kan worden geselecteerd om als "avatar" dienst te doen. Wanneer je dit doet, dan zal de afbeelding in elk bericht van jouw worden weergegeven. Ook hiervoor geldt dat het weergeven van avatars kan worden uitgeschakeld door gebruikers die ze liever niet zien.

Tot slot is het mogelijk om een handtekening in je profiel in te stellen. Deze handtekening zal onder elk van je berichten worden weergegeven. Je raadt het al: gebruikers die de handtekeningen niet willen zien, kunnen dit zo instellen.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtEncyclopedie
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 15:18

Onder informatie vind je het nieuwe onderdeel "Encyclopedie". Hierin worden termen verklaard die vaak in de forums voorkomen. Wanneer iemand een van de termen in een bericht gebruikt, dan zal automatisch die term zichtbaar worden gemaakt als een link die wijst naar het juiste artikel in de encyclopedie.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtNieuwe chat-omgeving
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 12/01/2007 19:35

De oude chat had nogal wat bugs. In plaats van deze volledig te herschrijven, heb ik gekozen om een nieuwe omgeving te gebruiken. Deze bestaat uit een IRC-server en een Java applet. Naast dat deze nieuwe opzet veel stabieler en sneller is, is ook de belasting op de server veel lager.

IRC bestaat al heel erg lang en heeft vele nuttige mogelijkheden voor chat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eigen kanalen op te starten en prive-gesprekken te voeren. Voor een overzicht met wat commando's die je kunt gebruiken in IRC, zie de IRC pagina van maroc.nl. Een overzicht van commando's zal ook op deze site nog worden gemaakt.

Wanneer je inlogt op gitaar.net en van daaruit naar de chat gaat, dan zal de chat weten wie je bent. Je naam zal dan voorzien zijn van een plusje (+). Voor de mensen die op deze manier zijn ingelogd, is het mogelijk om vanuit de chat het profiel te bekijken. Anonieme chatters zullen geen plusje voor hun naam hebben.

Voor ingelogde gebruikers zal de naam die in de chat wordt gebruikt worden gereserveerd, zodat anderen niet met de naam aan de haal kunnen gaan.

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtSimpel doorverwijzen naar Google
Gepost door: Maurice Makaay
Datum: 13/01/2007 17:29

Wanneer je iemand door wilt wijzen naar Google met een zoekopdracht, dan kun je daarvoor de nieuwe [google] BBcode tag gebruiken. De juiste tag is simpel toe te voegen aan het bericht door op het Google logo rechts van de smiley button te klikken tijdens het schrijven van een bericht.

Hier een voorbeeld waarmee alle gitaar.net pagina's op Google worden opgezocht:

site:www.gitaar.net

--
Maurice Makaay
Gitaar.net webmaster, Phorum hacker, gitarist
berichtRe: Overzicht nieuwe features gitaar.net
Gepost door: Anonieme bezoeker
Datum: 29/01/2007 12:34

En ik sta er natuurlijk weer niet tussen droevig
berichtRe: Overzicht nieuwe features gitaar.net
Gepost door: Anonieme bezoeker
Datum: 08/02/2007 15:57

Quote:
Yv
En ik sta er natuurlijk weer niet tussen droevig

Ben jij een nieuwe feature van gitaar.net dan?
berichtRe: Overzicht nieuwe features gitaar.net
Gepost door: R'Oha
Datum: 08/02/2007 17:02

Yv, jij bent een langer bestaande feature van gitaar.net schijnheilig
top

Bericht
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen