Gitaar.net

 
Wachtwoord kwijt?    Nog geen lid?

Wat is gitaar.net?

Gitaar.net is een niet commerciële website voor en door Nederlandstalige gitaristen. Het doel van de website is een goed platform op te zetten waar gitaristen met elkaar kunnen communiceren en waar ze terecht kunnen voor informatie die te maken heeft met gitaarspelen.

Gitaar.net heeft enkele duizenden leden en er wordt actief gebruik gemaakt van de mogelijkheden die geboden worden. Mede dankzij de leden is de website een goede bron van informatie geworden. Vele onderwerpen zijn de revue al gepasseerd in de forums. Zowel beginners als gevorderden kunnen er terecht met hun vragen.

De mensen achter gitaar.net

Gitaar.net is een persoonlijk initiatief van Maurice Makaay. De ontwikkeling en het beheer van de website worden grotendeels in de vrije tijd uitgevoerd.

Verder zijn er een aantal gitaar.net leden die belangeloos meewerken door bijvoorbeeld de forums te modereren. Speciale dank gaat uit naar:

MjS (forum moderator)
Dennis Maurice Leeflang (forum moderator)
Martin Krijgsman (forum moderator)
Outrage (forum moderator)
Eef (forum moderator en beheerder van de links)
Mr. H (chat operator)
Maaike (chat operator)
Roel van Doren (beheerder van de links)
Bram (chat operator)

De geschiedenis van gitaar.net

Gitaar.net bestaat al sinds 1998. Hieronder vind je de chronologische ontstaansgeschiedenis:

1 juli 1998: registratie van het domein synthesizer.net gitaar.net

Ik (Maurice Makaay) werkte bij een internet-provider en moest wat gaan experimenteren met websites en e-mail. Na 10 seconden denkwerk werd besloten om hiervoor het testdomein synthesizer.net te registeren (mijn toenmalige hoofdinstrument). Maar helaas: deze was al op 25 juni 1997 geregistreerd! Dan maar een domein op basis van mijn tweede instrument: gitaar.net. De nodige experimenten werden uitgevoerd met het domein, waarna deze afgedankt in een hoekje werd gegooid.

november 1998: de eerste HTML wordt getypt

Een klant komt met vragen over een community gebaseerde website. Iets met een geauthenticeerd forum. Het testdomein gitaar.net wordt afgestoft en er wordt een test-setup omheen gebouwd voor een community website. Veel aandacht wordt er niet gegeven aan het uiterlijk. De techniek is op dat moment immers veel belangrijker. Als het geheel werkt, gaat de aandacht terug naar de klant en weer weg van gitaar.net.

januari 1999: verrassing!

Maurice valt van zijn stoel van verbazing! Hij ziet in zijn mailbox dat twee onbekenden zich hebben geregistreerd voor een gitaar.net lidmaatschap en dat ze zowaar berichten beginnen te posten in het forum. Blijkbaar vergeten om de testsite weer uit te zetten! Pas na een maand valt het kwartje dat gitaar.net mogelijk een goed concept is en dat het de moeite loont om dat concept verder uit te bouwen.

juli 1999: de aankondiging

Het een en ander is bij elkaar getypt. Om de wereld van de officiële geboorte van gitaar.net op de hoogte te stellen wordt er een bericht in de nieuwsgroep nl.internet.www.announce gepost:

From      : Maurice Makaay (webmaster@gitaar.net)
Subject   : Website voor Nederandse gitaristen 
Newsgroup : nl.internet.www.announce
Date      : 1999/07/01

Gitaar.net is een netwerk waar gitaristen (maar
natuurlijk ook geïnteresseerde niet-gitaristen)
zich gratis bij aan kunnen sluiten. Op deze website
zijn verschillende diensten te vinden, waaronder forums
over verschillende gitaar-gerelateerde onderwerpen, een
chatbox, gratis advertentierubrieken, een gitaar-quiz 
en links naar verschillende gitaar-gerelateerde 
websites.

Voor sommige onderdelen van de website en voor het
plaatsen van berichten is het noodzakelijk dat je 
een login voor gitaar.net aanvraagt. Dit is gratis. 
De gegevens die je hierbij doorgeeft aan Gitaar.net
worden niet gebruikt voor spamdoeleinden en/of 
verkocht aan derden.

De website is in het geheel Nederlandstalig.

De URL is: http://www.gitaar.net/

Tot ziens op gitaar.net!

14 september 1999

De datum waarop het langst bewaarde forumbericht is gepost (voor deze tijd was er een ander forumsysteem, waarvan de postings helaas niet bewaard zijn gebleven). Maikel van der Hulst post in het forum "apparatuur" zijn bericht "SWR Basversterker".

februari 2000: overgang naar het Zope systeem

Na een jaar lang steeds kleine stukjes van de site aangepast te hebben, komt er een klant die het systeem Zope wil gaan gebruiken. Er was bij InterNLnet geen kennis aanwezig over dit systeem, dus ben ik er toen maar ingedoken. En hoe! De hele gitaar.net website is omgebouwd naar Zope. Een mooie manier om ook tijdens werktijd bezig te kunnen zijn met de website.

september 2001: overgang naar het PHP systeem

Omdat Zope achteraf toch niet zo'n heel gelukkige keuze bleek te zijn (het geheel kostte teveel resources, waardoor de site veel te traag werd) is de website in de maanden voor september 2001 weer vanaf de grond af aan opgebouwd. Nu met behulp van PHP als programmeertaal. Het uiterlijk van de site wordt flink aangepakt door Esther (de vrouw van Maurice), die in verband met podiumvrees hier liever niet met naam en toenaam wil verschijnen :-)

februari 2004: een grotere server wordt noodzakelijk

De gitaar.net site dreigt aan zijn eigen succes ten onder te gaan. De server wordt op alle fronten te zwaar belast. Om dit probleem op te lossen wordt gitaar.net naar een nieuw systeem van hoofdsponsor InterNLnet verhuisd.

16 februari 2005: een eigen server voor gitaar.net

Met gulle giften, advertentie-inkomsten en inkomsten vanuit plectrumverkoop is er lang gespaard voor een eigen gitaar.net server. De server is besteld en op 16 februari is deze binnen gekomen. Met deze server kan gitaar.net waarschijnlijk jaren vooruit. In eerste instantie wordt de database-server verhuisd naar dit nieuwe systeem. Ook wordt er op de server gewerkt aan een nieuwe versie van de gitaar.net website.

Hieronder zie je een foto van de server in de serverruimte.

Gitaar.net server

5 september 2005: Maurice wordt Phorum developer

Na het aanleveren van verschillende bugfixes en verbeteringen voor de op gitaar.net gebruikte forumsoftware (Phorum), is Maurice uitgenodigd om deel te nemen aan het development team van Phorum. Uiteraard is deze uitnodiging aangenomen, omdat gitaar.net daarmee heel dicht op het vuur zit als het gaat om nieuwe ontwikkelingen.

Vanaf deze tijd wordt er hard gewerkt om een stabiele versie van Phorum 5.1 op te kunnen leveren. Dit gaat ten koste van de ontwikkeltijd die beschikbaar is voor een nieuwe gitaar.net website, maar het betekent wel dat de forums op de nieuwe site een grote sprong voorwaarts zullen maken.

11 januari 2007: Gitaar.net website geheel vernieuwd

Na heel lang heel hard werken is het dan eindelijk zover. Een volledig nieuwe versie van de gitaarnet website komt online. Een paar van de nieuwe features zijn: forums die nu draaien op de nieuwste Phorum software, een eenvoudig overzicht van gevolgde threads, peilingen (polls) die door de gebruikers zelf zijn aan te maken bij een forumbericht, Privéberichten, een verbeterde chatroom op basis van een IRC server en een encyclopedie die automatisch gelinked wordt aan berichten in het forum.

top